Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2009 01:09 - Чудесата на природата - Скали
Автор: odette Категория: Туризъм   
Прочетен: 32854 Коментари: 10 Гласове:
13

Последна промяна: 19.09.2010 01:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Порция красота за нашите сетива!




Дзингланд – Звънтящата земя

В северния край на Мадагаскар се намира район, осеян със скали, чиито върхове са остри като игли. Местните жители – малгашите, сa го нарекли Дзингланд, заради глухия звънтящ звук, който скалите издават при удар. Скалите игли са разположени толкова нагъсто, че е невъзможно да се намери достатъчно равна площ, върху която човек да стъпи, дори с единия крак, а при опит да се ходи по тях и най-здравите ботуши бързо се нацепват на ивици. Дори една непредпазлива крачка, може да доведе по инцидент – острите скали са безпощадни и разрязват месото до самата кост. Варовиковите скали са се образували в продължение на много години, когато под въздействието на дъждовете по-меката част от тях е била отнесена и са останали единствено тези игловидни грамади. Процеждайки се през пукнатините в скалите, дъждовната вода е издълбала дълбоко под повърхността пещерни кухини и коридори. Гроте д’Андрафайб е една от най-големите пещери. Изследвани са 11км от нейните коридори. Пещерите на Дзингланд се обитават от единствените в света крокодили, живеещи в пещерни условия.
Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света. Той се е отделил от Африка преди около 40 милиона години. Изолацията му е причина много от животинските видове, които се срещат тук, да са ендемити. Островът е единственото място в света, където живеят истински лемури, а от 250 вида птици, гнездящи тук, повече от 100 се срещат единствено на Мадагаскар.


image

image

image

image





Пътят на великана

Пътят на Великана е нос в крайбрежната част на Антрим, Северна Ирландия. От крайбрежните скали към морето се спуска „път” от каменни колони, които са с толкова правилна форма, че изглеждат сътворни от човешка ръка. Колоните обаче са изцяло дело на природата, която е изваяла това съвършенно чудо от базалтови скали. Броят на колоните е около 37 000, те са предимно шестстенни, с диаметър 37-51см и височина до 6 метра. В най-широката си част „Пътят на Великана” е 12 метра, като в най-тясната част – колоните са най-високи.
Преди около 50-60 милиона години тук изригва лава, която потича към морето. Лавата се изстудява много бързо и при втвърдяването си се начупва на правилни шестстенни огромни стълбове. На някои от каменните формирования са дадени имена , съответстващи на приликата им с различни предмети – „Комините”, „Купата за пунш”, „Ветрилото на моята лейди”.

В съседство с Пътя на Великана се намита заливът Порт на Спаня. През 1588г в него претърпял корабокрушение „Жирона” – един от корабите на Непобедимата армада. От 1300 души, които се намирали на борда му, се спасили само 5. През 1967г белгийска водолазка експедиция открила останките на кораба и извадила от него редица артефакти.


image





Метеора

В планината Пинд в Северна Гърция се издигат поразително красиви скални кули. В продължение на хиляди години в манастирите на върховете на някои от тях намирали уединение и покой много монаси и отшелници.
Преди около 60 милиона години този район бил скалисто морско дъно. В резултат на мощни земни трусове, то се издига, като в същото време скалите се напукват и разцепват. Под въздействието на водата, вятъра и слънцето, скалите бавно ерозирали, докато се оформят 24-те масивни скали кули, известни и днес с името Метеора.

Смята се, че хоризонталните белези по скалите са следи от вълните на древното море. Някои от кулите са високи 550м и се издигат над околната долина. Метеора е известна като „Каменната гора на Гърция”.

В миналото, изплетени от въже стълби се спускали от върха и били единственият път до манастирите по върховете на кулите. Люлеенето и висенето над бездънната пропаст са ужасяващи и не всеки може да издържи. Днес в някои от скалите са издълбани стъпала, които да отведат до върховете.

image

image

image

image





Кaпадокия 

Релефът на Кападокия в Турция е формиран от вулканска дейност и от ерозията. Вулканските изригвания отложили пепел. Лава и камъни на пластове, издигнати на 300м над околните райони. В продължение на векове вулканската пепел се уплътнява, докато не се превърща в меки светли скали, наречени вулкански туфи. Най-горният пласт от лава се втвърдява в черен базалт. Външните земни сили напукват скалите и постепенни меките им части ерозират. В резултата на неуморната работа на природата, днес тук се простира странен, сякаш лунен пейзаж от скални конуси, пирамиди и кули, известни с името „Комините на магьосниците”. Те са оцветени на хоризонтални ивици в бяло, охра, светлокафяво, червено и черно. Преди векове византайските монаси издълбават в меките скали манастири, църкви и жилища. Някои конуси са с толкова много отвори, че приличат на швейцарско сирене.
Токали Килизе – „Църквата със щита” се намира в Джореме, Централна Турция. Стените й са покрити с фрески от X век, изобразяващи Христос и апостолите. Наделеч оттам, в долината на Джорголи, има пещерни манастири и дори цели градове, издълбани в скалните хълмове или под земята. Градовете често били свързани с тунели, дълги няколко километра.


image


image






Гуйлин

За това място твърдят, че е най-красивото кътче под небето. Намира се в Китай, близо до границата с Виетнам. Пейзажът на Гуйлин представлява гора от върхове с поразителна красота. Слънцето, вятъра и водата са изваяли от варовиковите масиви  фантастични форми. Някои от подземните потоци излизат на повърхността и се спускат от скалите в живописни водопади. Околността е обитавана от копринена мъгла.
Между Гуйлин и Янг Шуо, се простира 80-километрова отсечка на река Ли. Тук тя кипи от водовъртежи и бързеи, а край бреговете, обрасли с пълзящи растения, се издигат върховете. Те не са особено високи, но изглеждат с шеметна височина, тъй като склоновете им са почти отвесни.

В смутни времена "Лудитонг" – "Пещерата на тръстиковата флейта", е използвана за скривалище. На тавана на "Пещерата на дракона има петна", наподобяващи дракон, който се опитва да избяга от пещерата. В нея има много плочици, на които са написани имената на посетителите. Някои са отпреди 800 години.

image

image

image

image





Каменната гора

В далечното минало Каменната гора в Лунан представлява варовиково морско дъно, издигнато и разчупено от мощни тектонски дживения. Впоследствие водата разтваря и отмива част от варовика. В резултат на което се образува гората от каменни стълбове, простираща се на територия от около 5кв.км.
Някои от скалните образувания наистина приличат на дървета, но други наподобяват саби, птици, животни, гъби, храмове и планини. Много от тях носят красиви наименования – "Върхът на лотосовия цвят", "Каменният водопад", "Лъвската беседка", "Фениксът, който чисти перата си". Някои от скалите образуват естествени мостове и сводове. Най-ниските клони са с височината на човешки ръст, а най-виисоките достигат 30м.

Между скалите са разположени малки езерца, пътеки, дървета и храсти. Околността е осеяна с красиви червени, розови и лилави цветя.

Всяка година през юни народността „И”, която населява тази част на Китай, отбелязва „Празника на факлите”. Основен ритуал е Танцът на тигара: тигарът, който се представя от двама преоблечени мъже, напада жени, които работят по нивите, но смелчаци го прогонват с вилите, с които събират сеното.

image

image

image

image




Мостът на дъждовната дъга

Мостът на дъждовната дъга е не само най-големият естествен мост на света, но е и най-съвършено изваяното и оцветено творение на природата. Внушителната му арка прехвърля един от каньоните в скалната пустиня в щата Юта, САЩ. Сводът на моста е почти идеален четвърт кръг, започващ от отвестната скала, която оформя една от стените на дефилето. На другата страна сводът се спуска постепенно към дъното на каньона, а долната му част е гладка и меко извита като дръжка на чаша.
Този изящен и елегантен мост е дълъг 94м, а каньонът, над който се прехвърля е широк 85м. Ширината на свода – 10 м, е достатъчна, за да се прокара шосе. От основата до най-високата точка, мостът е висок 88м.

Индианците навахо, които населяват околните територии, са нарекли това удивително чудо на природата "Мостът на дъждовната дъга" не само заради формата му, но и заради прекрасните розови и лилави цветове, които под лъчите на следобедното слънцето се променят в кафяви и червени. Те вярват, че това е дъждовна дъга, превърната в камък. Тъй като според представите им дъждовните дъги са пазачите на света, за индианците мястото е свещено.

До 1963г до Моста на дъждовната дъга може да се стигне само по тясна, опасна пътека, дълга 20км. След построяването на язовира Глен Кейниън, нивото на река Колорадо се покачило и водата запълнила 91 каньона, по които по-рано текат малки рекички, вливащи се в Колорадо. Затова днес може да се достигне с лодка почти до подножието на Моста на дъждовната дъга.

image
image

image

image





Брайс Кениън

 Въпреки името си Брайс Кениън не е каньон – той не е издълбан от река. Просто така се нарича южната част от платото Пансогант в щата Юта, САЩ, представляваща обшитен район от настръхнали скални зъбери. Южна Юта прилича на гигантска стълба, в която Брайс Кениън е най-горното стъпало – 2800м, а най-долното е ръбът на Гранд Каниън. Индианците от племето пейоти, наричат района „Червените скали, стоящи като мъже в каньона с формата на купа”.
Преди около 60 милиона години тази местност е покрита от вода, която отлага 600-метров пласт от тиня, пясък и калциеви соли. Тектонската активност изтласква нагоре дъното на водния басейн. Водата се оттича и пресъхва, а скалите се разцепват на огромни блокове. Ерозията извайва в скалните пластове фантастични форми. Великолепните им багри се дължат на различните минерали, съдържащи се в тях.

Брайс Кениън е наречен на името на шотландския заселник Ебензер Брайс, който през 1875г изгражда там ранчо за добитъка си. Условията там били изключително тежки и според собственика да изгубиш крава в района било по-тежко от това да я изгубиш в ада.

image

image

image

image

image





Арките

В Националния парк на арките в Юта, САЩ, има над 1000 естествено образувани арки – много повече, отколкото на което и да е друго място по света. Срещат се много прозорци, които след време ще се превърнат в арки. Освен това иам и пещерообразни структури, както и купчини натрошени камъни, които някога са били арки. Арката „Рибън”, дълга 15м, има ширина едва 6см, което е знак, че скоро ще се срути, а „Ландскейп” е най-дългата природна арка в света – 89м и височина 32м.
В миналото този район се намира под морското ниво. Преди около 300 милиона години е залят от морска вода, която отлага солни пластове. Впоследствие върху тях се натрупват скали и други материали с обща височина около 1600м. Под въздействие на голямата им тежест, на места солните пластове и скалите се срутват. Водата нахлува в процепите и постепенно ерозира по-меките скали.

Почвеният слой в тази област е толкова тънък, че не може да бъде основа за развитие на земеделия.

image

image

image

image





Кулите

През XVII век холандските моряци и търговци непрекъснато пътували до островите в Индийския океан, откъдето си набяват ценни подправки за европейксите пазари. Холандксите мореплаватели са първите жители на Стария континент, които виждат и картографират крайбрежието на Австралия. На техните карти в западната част е представена обширна пустиня от пясъчни дюни. Тя заема областта, известна днес като Национален парк „Намбунг”.
Холандците смятат, че странните каменни форми сред  дюните са руини от древен град, но в действителност "Кулите" са дело на природата. В района има хиляди варовикови колони, които приличат на игли и купи сено, а сред тях са разпръснати множество фосили. Височината им варира до 5 метра, а ширината до 2.

Първоначално учените смятат, че Кулите са вкаменени останки от древна гора, но впоследствие установяват, че става дума за ерозирали скали, които и
зглеждат като надгробни плочи в безкрайно гробище.

image

image

image

image

image





Олга

Грамадните върхове във веригата Олга в Центална Австралия изкачат внезапно изпод земята като червени скалисти острови сред мъгливо море. Те принадлежат към групата на т.нар. планини-острови. Някога са отделни скали на морското дъно, но постепенно се натрошават на каменни блокове и по-дребни скални късове, които по-късно пясъкът споява в едно цяло. Преди около 500 милиона години тектонските движения издигат скалите над нивото на морето. Ерозията оформя куполообразните форми, които днес ние наблюдаваме. Аборигените наричат Олга – Ката Тюта – "Планината с много глави".
Най-високият сред 36-те скални купола е Маунт Олга. Той се издига отвестно над равнината на височина 550м – два пъти по-високо от Айфеловата кула. Повечето от останалите куполи са много по-високи от Айърс Рок, която се намира само на 32км на изток от Олга.

Само една ограничена зона е отворена за туристи.

Според легендите на местните аборигени върховете Олга са създадени по „Времето на сънищата”, преди началото на историята – тогава когато боговете обикалят из Земята и оформят релефа й. Пак според тях в "Долината на вятъра" живее огромна змия, чието дихание предизвиква ураганни ветрове, за да накаже грешниците.

image

image

image

image




 

Скалата Айърс

Айърс Рок е наречена на името на някогашния министър-председател на Австралия – Хенри Айърс. Тази златисто-червена скала в централната част на Австралия е огромен скален монолитен блок. Образува се преди 500 милиона години от пластове пясък, отложени на дъното на древен океан. По-късно тектонските движения изтласкват нагоре океанското дъно и по-голямта част от скалата е всъщност под земята.
Червеникавият цвят на Айърс се дължи на високото съдържание на минерала фелдшпат. Известна е с това, че с промяната на светлината през деня, се променя и цветът й – от оранжев, през кехлибарен, до кремав. С времето вятърът разрушил скалата и днес заравненият й връх, се издига на 348м над околната равнина, а основата й е с обоколка 9км. Айърс Рок е покрита с множество бразди, образувани вследствие на различната степен на ерозия на скалните пластове с различна твърдост.

Местните аборигени наричат скалата "Улуру". За тях тя винаги е била свещено място, а всяка от частите й си има специално значение. От 1985г Айърс е върната на аборигените в рамките на Националния парк  „Улуру".

image

image

image





Уейв Рок – Скалата Вълна

Близо до град Ксидън в Западна Австралия се намира огромен скален масив, известен като Ксидън Рок. В северния му край се издига прочутата скала Уей Рок, надвиснала над околната равнина. Скалата дължи името си на приликата с огромна вълна, вкаменила се за миг преди да се стовари върху брега. Дължината на Уейв Рок е 100м, а височината 15м.
Скалата се издига над суха и твърда камениста земя, но вероятно преди около 2700 милиона години е била частично заровена в нея. Просмукващата се в земята вода, отмила долната част от отвесната скала. По-късно горният слой
почва е отнесен и с дооформянето на Уейв Рок, се заема вятърът. Той запращал песъчинките срещу скалата и издълбал подножието й, а горната част надвиснала като гребен на вълна. Различните минерали, отмивани от дъждовете, оставят по скалната стена червено-кафяви, черни, жълти и сиви ивици. Цветовете са особено ярки под лъчите на утринното слънце.
Близо до Уейв Рок има друга интересна скала, наречена „Прозявката на хипопотама” – куха скала, която прилича на отворена паст на хипопотам. На няколко километра в северна посока е скалната група „Гърбиците”.
Тази част на Австралия е известна и със златните находища. През 80-те и 90-те години на XIX век тук пристигат хиляди хора с надеждата да забогатеят бързо. И досега тук се добива злато и стари и новооткрити мини.

image

image

image

image




„Природата е най-великият творец.“ — Гьоте






Гласувай:
13



1. ka4ak - и тези са убийствени!
17.07.2009 02:50
разкошотия!!!
цитирай
2. totkaivanovaa - :)
29.07.2009 23:35
признавам, че всичко това виждам за първи път...очарована съм...неземно красиво е...още веднъж благодаря за миговете наслада
цитирай
3. hel - Нямам думи!
06.08.2009 00:50
Онемях! Благодаря за удоволствието, odette!
цитирай
4. odette - Поздрави!
06.08.2009 19:16
Дано някой ден се изправим очи в очи с тази прелест.
цитирай
5. mmagy - Изумително!!!
21.10.2009 12:23
Изумително!!!
цитирай
6. divna8 - Невероятни кътчета от планетата ...
02.11.2010 22:45
Невероятни кътчета от планетата ни! Приказка застинала в камък...
Благодаря, че сподели и с нас! Хубава вечер :):):)
цитирай
7. magnoliya - Ех, че красиво !
02.11.2010 22:49
Поклон! Пред такава красота думите са излишни!
цитирай
8. анонимен - funjjn
25.01.2011 11:41
funjjn
цитирай
9. анонимен - Most powerful&cost effective SEO service in world get up to 100K backlinks now!
30.01.2012 00:56
Most powerful&cost effective SEO and website traffic service in world get up to 100’000 forum backlinks now! Get incredible web traffic using best backlink service today. We are able post your marketing post up to 100’000 forums around the web, get thousands of backlinks and incredible targeted web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a>
цитирай
10. анонимен - backlink checking backlink service
03.11.2012 17:39
great to meet you odette.blog.bg admin found your blog via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your blog http://cheap-mass-backlinks.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer most cost effective <a href=http://cheap-mass-backlinks.com>services to increase website traffic</a> Take care. Richard
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: odette
Категория: Политика
Прочетен: 2101864
Постинги: 16
Коментари: 476
Гласове: 1867
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031