Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2010 20:57 - Родопите – шедьовър на природната живопис
Автор: odette Категория: Регионални   
Прочетен: 24990 Коментари: 22 Гласове:
22

Последна промяна: 19.07.2010 19:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Бели пласт

Всяка "гъба" е висока по около 2,5 метра. Пънчетата са обагрени в розово, поради наличието на специфичен минерал.

image

image




Каменната сватба

Според легендата сватбарите се превърнали в камъни, поради нечистите помисли на свекъра към невястата. Друга легенда в свързана със стар обичай, според който никой не трябва да вижда лицето на булката. Силен вятър обаче отвял булото на младата жена и тъй като обичаят не бил спазен, природата наказала всички сватбари, превръщайки ги в камъни.


image

image


Орлови скали

Тракийското светилище се намира на около 3км южно от Ардино. Този паметник на древнотракийската култура е уникален за нашата страна. На недостъоно място в скалите са издълбани от човешка ръка повече от 100 скални ниши. Възможно е те да са скални гробници-урни, където траките са поставяли праха на умрелите.

image


Вишеград

Родопската крепост се намира на десния бряг на река Арда и е разположена върху слакист връх над язовир Студен кладенец. Построена е най-вероятно през 12-13 век. Името на крепостта има славянски произход и означава "висок град", наименование, давано на много други крепости и в други славянски държави.


image




Юмрук скала

Това е защитена местност, с цел опазване на популацията на защитените или застрашени от изчезване видове животни и растения като: черен щъркел, белогкав лешояд, скална лястовица, голям ястреб, пъстър скален дрозд, син скален дрозд и др.


image



 

Язовир Кърджали

Той е един от най-големите в България и има разработени атракции като разходка с кораб, както и приятните плаващи ресторанти, в които се предлагат вкусни ястия.

image

image

image



 

Устра

Намира се край село Устрен, Кърджалийско. Крепостта е разположена върху продълговат скалист връх и заема площ от 1 286кв.км. Дължината на цялата крепостна стена е 113м, а запазената височина е до 10м. Разкрити са основите на жилищни помещения, водохранилища и складове за храна.

 

image

image

image

image

 

 

Перперикон

Намира се в Източните Родопи, на около 20км североизточно от Кърджали. Историците смятат, че мегалитният комплекс, чиито останки ясно могат да се видят и прекрасно очертават реалните форми от миналото, е представлявал огромно каменно светилище на бога Дионис, когото почитали траки и гърци. За това се съди по огромния близо двуметров уникален каменен стълб.

image

image

image

image

image




 

Татул

Село Татул се намира на 28 км югоизточно от Кърджали и 13км източно от Момчилград. На няколкостотин метра от селото е открит мегалитен комплекс, който по своето величие и уникалност на находките, може да си съперничи с Перперикон. Археолозите предполагат, че комплексът е изграден в най-древната епоха на траките и е придобил нови предназначения и постройки с идването на римляни, християни и византийци. Открити са два гроба, около които са се извършвали жертвоприношения и обреди. Съществува дори хипотеза, че тук е гробът или светлището на митичния цар Орфей.


image

image

image
 



 

Моняк

Намира се край Кърджали. Построена е през 13-14 век. Останките на крепостта се намират на слакист връх, наречен Шеста крепост(586м.). Тя е една от най-големите и високи крепости в Родопите със защитена площ 50дка. В крепостта е бил разположен военен гарнизон, а в нея населението от селищата в равнината е намерило убежище по време на военни действие. Моняк е свързан и с похода на кръстоносците през 1206г. във вътрешността на Родопите.

 image

image

image




Мезек

image

image



 

Дяволският мост

Мостът има уникална архитектура и е построен през 1515-1518г. Дължината ми е 56м, а височината на централния свод е 12 метра. Намира се близо до Ардино. Съществува една интересна легенда, свързана с мястото - местните смятат, че под моста се крие дявола и в определени моменти се показва на хората. При буйната вода под моста се чува особено бучене, което прилича на очвешки кикот. Казват, че тогава той се присмива на хората. Н аоколо 6км от Ардино е разположена и единствената брезова гора в района на Родопите.

image

image



 

Язовир студен кладенец

Земята на елените лопатари, на грабливите птици и на тракийските крепости. Язовирът е най-живописното изкуствено езеро в Родопите. Той образува красиви меандри и заливи, а по бреговете му са разположени изключителни природни и исторически забележителности.


image

image

image

image




Каньонът на водопадите

Изумителни гледки сред девствената природа на минути от центъра на Смолян, където се намира екопътека Каньонът на водопадите, по която могат да се видят 46 водопада, по-внушителни, от които са около пет.

image

image



Момчилова крепост

Издигната е още по веремето на император Юстиниян. През 1966г. крепостта е обявена за археологически паметник на културата с национално значение. Община Смолян решава да инвестира в превръщането на кепостта в туристическа дестинация.


image

 


Триградското ждрело

То започва на 1,5 км от село Триград и е третото по дължина в България. Оофрмено е от варовикови скали и следва течението на река Триградска, която пък се излиза в пещерата Дяволското гърло. Западната му страна е висока 180 метра, а източната е о-голяма и се извисява на 300 до 350м. Първоначално разстоянието между двете стени е голямо, но в северната част на ждрелото те са на около 100 метра една от друга.


image

image

 


Дяволското гърло

Името произлиза от факта, че всичко, донесено от реката, остава вътре в пещерата. Входът е разположен на пътя и се вижда от далеч. В Дяволското гърло се намира най-всокият подземен водопад на Балканите. Основната галерия носи името Бучащата зала и вътре действително е много шумно, заради грохота от реката. Според легендата Орфей изпозлвал точно тази пещера, за да се спусне в подземното царство и да спаси Евридика.

image


 

Харамийска пещера

image



 

Ягодинска пещера

Пещерата се намира в близост до родопското село Ягодина. Температурата вътре е 6 градуса целогодишно. Една от най-интересните природни забележителности в пещерата са леопардовите кожи. Това са скални образувания с интересна шарка. Друго интересно природно явление са пещерните перли. Те са също така известни като пещерни бисери и се формират поодбно на мидените черупки.


image

image

 


Буйновско ждрело

Намира се в Западните Родопи, между Ягодина и Тешел. Разположено е от двете страни на Буйновската река, която оформя красиви водопадчета и вирове. Най-тясното място на ждрелото се нарича Вълчи скок. На това място отвесните скали почти се докосват една до друга на височина около 10 метра над шосето.

image



 

Язовир Въча

Намира се по течението на река Въча. Неговата язовирна стена е най-високата в България - 144 метра. В него се намират голям брой понтони. Има огромно разнообразие от риба - шука. червеноперка, костур, скобар, бял амур, платика, бяла риба, каракуда, кефал, което е и причина много хора да посещават язовира.

image

image

image

image

image

image




Чудните мостове

Чудните мостове са разположени на 1450 метра надморска височина и свързват двата бряга на река Дълбок дол. Скалните мостове се оформили след катопещера се срутила от земетресение. Река донеска скалните отломъци и останали само двата природни моста. Първият е по-голям и се извисява на 70м, а самият свод е 45 метра. В стените на моста са се образували две пещери. Вторият мост е висок 50 метра и сводът му е 30 метра. Той по-скоро наподобява тунел. Близо до него е разположена Ледената пещера.


image

image








Още красиви природни гледки от Родопите

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image





Българският дух


image



 




Гласувай:
22


Вълнообразно


1. portishead - Изумителен постинг! Поздрав...
18.07.2010 21:02
Изумителен постинг!
Поздравления!:))
цитирай
2. анонимен - Poaro
18.07.2010 21:08
Neveroiatno.Izkliuchitelno!
Da jivee Bulgaria
цитирай
3. veninski - Аплодисменти!!!
18.07.2010 21:20
Аплодисменти!!! Това е материал за първа страница!!!
цитирай
4. alexiev63 - Уникално, БРАВО!
18.07.2010 22:59
Уникално, БРАВО!
цитирай
5. hel - Страхотно е!
18.07.2010 23:43
Страхотно е!
цитирай
6. yuliya2006 - РОДОПИТЕ. . . ДУШАТА НА БЪЛГАРИЯ! ...
19.07.2010 06:33
РОДОПИТЕ...ДУШАТА НА БЪЛГАРИЯ! МАГИЧЕСКИ ПОСТИНГ ЗА БЪЛГАРСКОТО И ПОЗДРАВИ ЗА НЕГО!

ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - РОДОПИТЕ


С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ

цитирай
7. odette - Привет на всички!
19.07.2010 19:23
Благодаря, че все още има Българи, които обичат и ценят красотите на Родината ни.

Юлия, имате моето позволение, разбира се. :)
цитирай
8. анонимен - kato rodopcanin i kato trakiyes se ...
19.07.2010 22:20
kato rodopcanin i kato trakiyes se gordeya
цитирай
9. drakulla - Благодаря!
19.07.2010 22:57
Поклон!
цитирай
10. iliada - Невероятна красота!
20.07.2010 12:43
Гордея се ,че живеея сред нея!:)
цитирай
11. kaprizna - Разкошен постинг!
24.07.2010 16:48
Аплодисменти!
цитирай
12. valsodar - От колко време обикаляш из Родоп...
06.08.2010 00:50
От колко време обикаляш из Родопите? (страхотни снимки с коментари - поздравления! )
цитирай
13. odette - Привет и благодаря на всички :)
06.08.2010 01:59
Ще съм много радостна, ако всеки има възможността да се наслади на тези гледки, така както аз съм имала този шанс, въпреки че не съм родом от тези земи. Ако човек има желание - винаги може да посети някое от тези кътчета, а това гарантирам ще е незабравимо изживяване.
Валсодар мога да твърдя, че посвещавам младежките си години не само на забавления от светски тип, но и на много туристически обиколки из страната с мои приятели любители на природата, също като мен. Надявам се и занапред да имам достатъчно време и енергия, за да поддържам това темпо, тъй че бих казала, че от поне 3-4 години активно кръстосвам планинските усои на Родопите и не само.
Красотата, която може да се види там е неземна.
Това е и целта на този постинг - да покажа, че има места в България, които трябва да се видят, ще се радвам, ако повече хора имат желание да посетят тези чудни кътчета от Родината ни, за съществуването на които може и да не знаят. Имаме толкова приказни природни и антропогенни съкровища, които тънат в забрава.
Нека да опознаем България - няма начин да не я обикнем.
цитирай
14. razkazvachka - Възхитително!
06.08.2010 12:53
Не е само до обиколката - да имаш око за красотата!
цитирай
15. odette - Остава ни само...
07.08.2010 13:23
да благодарим на хората, уловили тези моменти, на красивата ни природа и на Бог, който ни я дарил.
цитирай
16. ckarlet - Уникални снимки! Възхитена съм! ...
07.08.2010 19:21
Уникални снимки! Възхитена съм!
Поздрави!
цитирай
17. yotovava - Ако ме попиташ защо живях,
19.09.2010 06:56
сега вече знам!
Благодаря за тази неземна красота!!!

Валя
цитирай
18. анонимен - RODOPI
01.12.2010 19:35
Rodopi e xubava bulgarska planina,koqto imamnogo zabelejitelnosti.Dovolen sum 4e seloto mi e razpolojeno tam.
цитирай
19. wonder - За много години! :)))
05.01.2011 11:44
Уникални снимки!
Мигове неизличима красота, която вълнува.
Благодаря!
цитирай
20. martiniki - :)
05.02.2011 21:58
много красив подбор, всеки път като ги разглеждам ми се ще да тръгна натам
цитирай
21. анонимен - Bishkota
26.07.2012 17:38
Здравей Odette! Това е едно пътешествие, което възнамерявам да осъществя от години.
Ето че настъпи момента да го планирам в детайл, с маршрут за август месец. Много ще се радвам ако се свържеш с мен, за да се посъветвам за маршрута и пътуването.

t.biliana@gmail.com

Благодаря!
цитирай
22. latestnews - Реклама Бързи пари. Вкарай ци...
01.11.2020 00:58
Реклама
Бързи пари. Вкарай цифрите и стани богат. Мигновена регистрация:
https://ozumoney/16177319921554/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: odette
Категория: Политика
Прочетен: 2101844
Постинги: 16
Коментари: 476
Гласове: 1867
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031